Pénztárcák

Mi is az a kriptopénztárca, azaz a "wallet"?

A kriptopénztárca nem más, mint egy digitális pénztárca, amely a különböző digitális pénznemek, például bitcoin, tárolására, küldésére és fogadására szolgál. A legtöbb kriptopénz rendelkezik saját pénztárcával, illetve néhánynak van hivatalosan is ajánlott harmadik fél által szolgáltatott tárcája. (Például a NEO esetében a NEON, amit a City of Zion fejlesztett számukra.) Ahhoz, hogy kriptopénzeket tudj használni, szükséged lesz egy kriptopénztárcára!.

Hogyan működik egy kriptopénztárca?

A kriptopénzek valójában nem tárolódnak a kriptopénztárcában. Igazából egy privát kulcs (private key – egy biztonságos digitális kód, amit csak Te és a kriptopénztárcád ismertek) kerül letárolásra, amely egy nyilvános kulcs (public key – egy nyilvános digitális kód, amely kapcsolódik egy bizonyos mennyiségű kriptopénz összeghez). Szóval a tárca tárolja a magán és a nyilvános kulcsokat (ez a kettő mindig együtt jár), ami lehetővé teszi a kriptopénzek küldését, fogadását, valamint a tranzakciók személyes nyilvántartását is.

Milyen kriptopénztárcát válasszak?

Itt elsőként az a legfontosabb információ, hogy az exchange-ken lévő egyenleg, az nem egyenlő a pénztárcával. Nem annyira biztonságos ott tárolni a kriptopénzeket és sok esetben néhány funkciót sem tudnak ellátni. (Lásd a NEO esetében a GAS kifizetése.)

Általában az a legjobb megoldás, ha hivatalos (vagy hivatalosan jóváhagyott) tárcát használunk a kriptopénzek tárolására. Így például a Bitcoin esetében a Bitcoin Wallet-et, a Litecoin-nál a Litecoin-QT-t, vagy a NEO-nál a NEON-t, stb. Vannak olyan univerzális pénztárcák is, amelyek több kriptopénz kezelését is meg tudják oldani, mint például az Exodus (https://www.exodus.io/).

Ha már tudod, hogy mit csinálsz, valóban számos különböző pénztárca közül lehet választani, amelyek különböző előnyöket és hátrányokat kínálnak. Ezek közül néhány kiemeltünk Nektek, amit a későbbiekben olvashattok.

 

FONTOS: Bizonyos, kripttárcaként kínált szoftverek valójában rosszindulatú programok lehetnek, amelyek megpróbálják kihasználni azokat az embereket, akik hajlandók letölteni és telepíteni a nem hivatalos szoftvereket az internetről. Soha ne bízz azokban a szoftverekben, amelyek olyan forrásból származik, amelyet nem ismersz vagy mások nem validáltak valamilyen fórumon. Kezdjünk olyan jól bejáratott megoldásokkal, mint a fentebb/lentebb ismertetettek, majd akkor lépj át más pénztárcákra miután szereztél némi rutint.

Biztonságosak-e a kriptopénztárcák?

A kriptopénztárcák mind biztonságosan vannak kialakítva, de a tényleges biztonság különbözik a pénztárca és pénztárca között. Általánosan, a felhasználói nevekhez és jelszavakhoz hasonlóan, egy tárca biztonsága is attól függ, hogy milyen módon alkalmazza azt a tulajdonosa, figyelembe veszi-e – a digitális térben – alapvető felhasználói szempontokat. Javasoljuk, hogy ne tárolj egyszerre több kriptopénzt egy tárcában annál, mint amennyire szükséged van, használd a google hitelesítőt (google authenticator), ami extra védelmet ad a fiókodnak, titkosítsd a tárcád és csak az adott kriptopénz hivatalos (vagy hivatalosan támogatott) tárcáját alkalmazd. Érdemes másolatot készítened egy külső tároló egységre a pénztárcádról és a hozzá tartozó privát kulcsról. Ha bármi történik a pénztárcáddal, a gépeddel, Veled, akkor ez a külső mentés fog segíteni abban, hogy újra hozzáférj a kriptopénzeidhez!

A kriptopénztárcák típusai

Számos különböző típusú pénztárca használható, beleértve az online, az offline, a mobil, a hardver, az asztali és a papír alapú használatát is. Ez utóbbi inkább csak egy digitális tárca backupjaként segédeszköz. Mindegyik “típus” azt jelöli, hogy milyen típusú adathordozót tárol, és hogy az adatok az interneten tárolódnak-e vagy sem. Egyes pénztárcák egynél több módot kínálnak a kriptopénztárca elérésére – például a JAXX nevű wallet egyszerre kínál asztali – és mobilalkalmazást is.

Asztali pénztárca: A leggyakrabban használt pénztárca. Általában egy alkalmazás, amely közvetlenül egy adott kriptopénzhez kapcsolódik.

Mobil pénztárca: olyan tárcák,, amelyet egy okostelefon alkalmazásból lehet futtatni.

Online pénztárca: Az online pénztárca szó szerint egy internetes pénztárca. Nem kell letölteni hozzá alkalmazást, az összes adatot egy valós vagy virtuális kiszolgálón tárolja. Egyes online pénztárcák hibrid pénztárcák, amelyek lehetővé teszik a személyes adatok titkosítását, mielőtt elküldenék az online szerverre.

Hardveres pénztárca: olyan dedikált hardver, amely kifejezetten a kriptopénzek megőrzésére és biztonságos tárolására szolgál. Ezek általában USB eszközök, melyek használatkor kapcsolódnak az internethez, ezáltal láthatóvá téve a tárcádban lévő kriptopénzeket, és lehetővé téve tranzakciók lebonyolítását.


Papírtárca: ez valójában egy kinyomtatott papír, amin egy QR kód szerepel a privát kulcsoddal. Sok esetben a digitális tárckák backupjául szolgál.

Ne feledd, bármilyen tárcád is van, ha elveszíted a privát kulcsot, akkor vele veszik a kriptopénzed is. Egy dolog vigasztalhat egy ilyen szörnyű esemény bekövetkezése esetén, a kulcs elvesztése nem számít, mert nem lehetséges visszaélni velük titkosítás nélkül. De azért nagyon figyeljetek és készítsetek másolatot, lehetőleg ne arra csak arra a gépre, tárolóhelyre, amit mindennap használtok és akár nyomtassátok ki papíron is.

Kapcsolat:

Blokklánc 2017 Kft.

Email: hello@blockchaineum.hu

Kövess minket: