Exchange

Mik azok a kriptovaluta tőzsdék, vagy angol néven exchangek?

A kriptovaluta kereskedési felületek (továbbiakban a könnyebbség kedvéért exchangek) olyan weboldalak, ahol vásárolhatsz, eladhatsz vagy éppen cserélhetsz kriptovalutákat más digitális – vagy hagyományos pénznemekre, például amerikai dollárra vagy EURO-ra. Azok számára, akik komolyan szeretnének kereskedni és szeretnének hozzáférést mindenféle ügyes, okos és szép kereskedést segítő eszközhöz, jó eséllyel olyan exchanget kell választani, ahol kötelező megadni személyes adatokat és dokumentum másolatokat, a fiók létrehozását követően. Ha csak alkalmi, vagy egyszeri tranzakciót szeretnél lebonyolítani, akkor léteznek olyan platformok, amelyek nem igényelnek regisztrációt.

Az exchangek típusai

Kereskedelmi platformok: Ezek olyan webhelyek, amelyek összekapcsolják a vevőket és az eladókat, és minden tranzakcióért díjat számítanak fel.

Közvetlen kereskedelem: Ezek a felületek közvetlenül a személyek közötti kereskedést teszik lehetővő, ahol a különböző országokból érkező egyének pénzt cserélhetnek. A közvetlen, személyes kereskedés nem rendelkezik fix piaci árral, hanem minden egyes eladó saját árfolyamot határoz meg.

Brókerek: Ezek olyan webhelyek, amelyeket bárki látogathat a kriptopénz vásárlási szándékkal, azonban itt a vásárlás a bróker által meghatározott áron történik.

Mit kell megvizsgálnod, mielőtt regisztrálsz egy exchange-re?

Fontos, hogy végezz némi kutatómunkát munkát, mielőtt elkezded a kereskedést. Íme néhány dolog, amit ellenőrizned kell, mielőtt nekiugrasz az első tranzakciódnak.

Hírnév: A legjobb módja, hogy utána járj egy exchange-nek, ha rákeresel mit írnak róluk az egyéni felhasználók és a jól csengő iparági weboldalak. Bármilyen, a témába vágó kérdésedet fel tudod tenni (sajnos magyarul még nem) olyan fórumokon, mint a BitcoinTalk vagy a Reddit.

Díjak: A legtöbb exchange oldalon megtalálod a díjszabásra vonatkozó információkat. Mielőtt belépsz, győződj meg arról, hogyan működnek a befizetési, tranzakciós és kivételkor felszámított díjak. Lényeges eltérések lehetnek a különböző exchangek díjszabásai között!

Fizetési módokMilyen fizetési módok állnak rendelkezésre egy exchangen? A legjellemzőbb megoldások a hitel – és bankkártya, paypal vagy banki átutalás. Ha egy adott exchange limitációkkal rendelkezik a fizetési módokat illetően, akkor nem biztos, hogy kényelmesen fogod tudni azt használni. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hitelkártyával történő kriptopénz vásárlás minden esetben személy azonosság ellenőrzést igényel, valamint elég költséges, hiszen magas a kockázata a csalásnak, illetve alapból magasabb tranzakciós és feldolgozási díjakkal operál.

Hitelesítési követelmények: A Bitcoin kereskedelmi platformok túlnyomó többsége mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban valamiféle azonosító igazolást igényel a betétek és a kivétek érdekében. Egyes exchangek lehetővé teszik, hogy névtelen maradhass. Bár a hitelesítési folyamat, amely akár néhány napig is eltarthat, fájdalmasnak tűnhet, megvédi az exchanget mindenféle csalással és pénzmosással szemben.

Földrajzi korlátozások: Az exchangek által kínált bizonyos felhasználói funkciók csak bizonyos országokból érhetők el. Győződj meg róla, hogy az a platform, ahová csatlakozni szeretnél, hozzáférést biztosít az összes eszközhöz és funkcióhoz Magyarországon, az EU-ban is.

Az árfolyam: A különböző tőzsdei árak eltérőek. Meg fogsz lepődni, hogy mennyit nyerhetsz (vagy veszíthetsz, amennyiben nem vagy elég figyelmes) ha elkezdesz kereskedni. A kriptopénz piac meglehetősen volatilis. Nem ritka, hogy az árak akár néhány nap vagy óra alatt többszáz százalékos emelkedést vagy csökkenést produkálnak. Értelemszerűen számodra mindkét irányú mozgás hozhat a konyhára!

A legjobb kriptopénz exchangek

Napjainkban számos platform létezik, de nem minden exchange egyforma. Olyan kritériumokat érdemes figyelembe venni, mint az exchange stabilitása, díjazása, biztonsága és mennyire felhasználóbarát felülettel rendelkezik. Az alábbiakban mutatunk néhány kriptopénz exchanget, amik már általunk és mások által is kipróbáltak és érdemes tartjuk arra, hogy ajánljuk.

Coinbase Bittrex Poloniex Kraken Bitfinex Liqui Cex

Kapcsolat:

Blokklánc 2017 Kft.

Email: hello@blockchaineum.hu

Kövess minket: