Bányász kalauz

Az alábbiakban összegyűjtöttük Neked a legfontosabb alapfogalmakat, amivel kripto bányászként mindenképpen tisztában kell lenned. A szavakat szándékosan meghagytuk angolul, mert jelenleg a legtöbb felület, amit használni fogsz, angol nyelvű.

Address (cím):

Ez az egyetlen információ, amire szükséged van ahhoz, hogy kriptopénzzel tudj tranzakciókat lebonyolítani, akár küldeni, akár fogadni. Minden coin típusnak más és más címe van, így például nem tudsz Ether küldeni egy NEO-s címre és fordítva. Nagyon figyelni kell a cím megadásánál, mert egy rosszul kivitelezett tranzakció a coinjaid elvesztését okozhatja.

Bit:

A bit (vagy más néven Satoshi) egy közös egység, amelyet egy bitcoin egy alegységének kijelölésére használnak – az 1.000.000 bit egyenlő 1 bitcoinnal. Ez az egység általában kényelmesebb árazást tesz lehetővé az árukért és szolgáltatásokért.

Bitcoin

A Bitcoin – a kapitalizációval, a Bitcoin koncepciójának leírására vagy magára a teljes hálózatra vonatkozik. például. “Ma a Bitcoin protokollról tanultam.”
A bitcoin – tőkésítés nélkül – a bitcoinok számlázási egységként történő leírására szolgál. például. “Ma tíz bitcoint küldtem.”; gyakran rövidítik BTC-nek vagy XBT-nek is.

Block (blokk):

a blokk tulajdonképpen egy rekord a blokkláncban, amely magában foglalja és egyben megerősíti a várakozó tranzakciókat. A Bitcoin esetében átlagosan 10 percenként keletkezik egy új blokk a bányászat révén, ami csatlakozik a blokklánchoz.

Blockchain (blokklánc):

a blokklánc a különböző kriptovaluták tranzakcióinak kronológiai sorrendje. A blokklánc minden résztvevő felhasználó között megosztásra kerül. Ez arra szolgál, hogy ellenőrizze a kriptovaluta tranzakciók állandóságát és megelőzze, hogy egy coint többször el lehessen költeni, kizárva ezzel a csalás lehetőségét. (double spending)

BTC:

ez a Bitcoin elfogadott jelölése, szimbóluma. (néhány helyen a XTB-t alkalmazzák)

Confirmation (megerősítés):

a megerősítés azt jelenti, hogy egy tranzakció feldolgozásra került a hálózat által és valószínűtlen, hogy megfordul, nem megy végbe. A tranzakciók akkor kapnak megerősítést, amikor bekerülnek egy blokkba, és aztán minden egyes következő blokkba kerüléskor. Már egyetlen megerősítés is biztonságosnak tekinthető, persze nagyobb összegek esetén, mint pl. egy 1000 USD értékű tranzakció, érdemes több megerősítést is megvárni. Minden megerősítés exponenciálisan csökkenti az adott tranzakció kockázatát.

Cryptography (kriptográfia):

a kriptográfia a matematika egyik ága. Lehetővé teszi számunkra, hogy matematikai bizonyításokat hozzunk létre, amelyek magas szintű biztonságot nyújtanak. Az online kereskedelem és a banki szolgáltatások már kriptográfiát használnak. A kriptopénzek esetében a kriptográfiát arra használják, hogy lehetetlenné tegyék, hogy bárki más pénzt költsön egy másik felhasználó pénztárcájából, vagy, hogy feltörjék a blokkláncot, illetve a pénztárcák titkosítására is alkalmazzák.

Cryptocurrency (kriptovaluta):

a kriptovaluta egy digitális vagy virtuális pénznem, amely kriptográfiai titkosítást használ a biztonság érdekében. Ennek a tulajdonságának köszönhetően, a kriptovalutákat rendkívül nehéz hamisítani. A kriptovaluták meghatározó jellemzője, és vitathatalanul a legnagyobb előnye, hogy nincsen semmilyen központi szabályozó hatóság és teljesen immunis a kormányzati beavatkozásokra és manipulációkra.

Double Spend (kettős költés):

amikor egy rosszindulatú felhasználó egyidejűleg két különböző címzettnél próbálja elkölteni ugyanazt a coin mennyiséget, az a double spending vagy magyarul “kettős költés”. A blokklánc és a bányászat biztosítja a hálózat konszenzusát, és ilyenkor egyességre kell jutni abban, hogy melyik tranzakciót fogadják el érvényesnek.

Difficulty (nehézségi szint):

A „nehézség” a bitconbányászat egyik paramétere. Azt jelenti, hogy egy bányásznak várhatóan mennyit kell dolgoznia ahhoz, hogy találjon egy blokkot. A nehézséget a rendszer úgy szabályozza, hogy várhatóan adott időközönként el tudjon készülni egy új blokk. A hálózatba épített mechanizmus az új blokkok létrehozási idejét átlagosan tíz percesre próbálja beállítani. Mivel a coinok létrehozásával próbálkozó bányászok száma folyamatosan változik (általában növekszik), ezért az új coinok előállításának nehézsége is változik. A nehézség beállítása annak az időnek az alapján történik, amely a korábbi 2016 blokk generálásához volt szükséges (normál esetben ez éppen két hét lenne, ha gyorsabban keletkeztek a blokkok, akkor ennél kevesebb, és a nehézség ezután nő). A nehézség tehát azokhoz a számítástechnikai erőforrásokhoz kapcsolódik, amelyeket arra szántak, hogy előállítsák az új coinokat. Annak a valószínűsége, hogy valaki „felfedez” egy új blokkot, a számítógép számítási teljesítményén alapszik, amelyet használ, összehasonlítva az összes többi számítógéppel, amelyek blokkokat generálnak a hálózaton. Ennek a mérőszáma a hash rate.

Hash:

Az a matematikai eljárás, amellyel bármilyen hosszúságú adatot adott hosszúságra képezhetünk le. A hash-funkciónak két fontos tulajdonsága van: a végeredményből nehéz megállapítani a bemeneti információt, továbbá a bemeneti adat legapróbb megváltoztatása is teljesen más kimeneti értéket eredményez.

Hash Rate (hash arány):

A hash arány egy kriptopénz-hálózat feldolgozó erejének mérőegysége. A hálózatnak intenzív matematikai műveleteket kell végrehajtania biztonsági célokra. Amikor a hálózat elérte a 10 Th / s hash arányt, ez azt jelenti, hogy másodpercenként 10 billió számítást végezhet.

Mining (bányászat):

a bányászat az a folyamat, ahol a számítógépes hardware eszközöket egy hálózat rendelkezésére bocsátjuk, hogy bonyolult matematikai számításokat végezzen annak érdekében, hogy megerősítse a tranzakciókat és növelje a biztonságot. A bányászok tranzakciós díjakat gyűjthetnek, az általuk megerősített tranzakciókért cserébe. A bányászat egy nagyon speciális piac, ahol a jutalmak felosztása az elvégzett számítások mennyiségétől függően kerül felosztásra.

P2P:

A peer-to-peer olyan rendszerekre utal, amelyek úgy működnek, mint egy szervezett közösség, mivel minden egyes személy közvetlen kapcsolatot biztosít a többiekkel. A kriptovaluták esetében a hálózat olyan módon van felépítve, hogy minden felhasználó más felhasználók tranzakcióit közvetíti. Az egyik legfontosabb szempont, hogy nem játszik szerepet harmadik fél. Pl: a fiat pénzek esetében a bank tölti be a harmadik fél szerepkörét.

Private Key (privát kulcs):

a privát kulcs tulajdonképpen egy titkos adat, amely igazolja egy titkosított aláíroson keresztül, hogy a kriptovalutádat egy adott walletről/pénztárcából elköltheted. A privát kulcsok jellemzően a számítógépeden tárolódnak, amennyiben szoftveres megoldást választasz, ha webes tárcát alkalmazol, akkor az adott távoli kiszolgálón kerül tárolásra. A privát kulcsodat soha ne oszd meg másokkal, mivel lehetővé teszi a walletedhez való hozzáférést.

Signature (aláírás):

A kriptográfiai aláírás egy olyan matematikai mechanizmus, amely lehetővé teszi valaki számára a tulajdonjog bizonyítását. A kriptovaluták esetében a pénztárca és a privát kulcs egy bizonyos matematikai mágiával kapcsolódnak. Amikor a szoftverek a megfelelő privát kulcs segítségével tranzakciót írnak alá, az egész hálózat látja, hogy az aláírás megegyezik az elköltött kriptopénzek mennyiségével.

Wallet (kriptopénztárca):

A pénztárca nagyjából egyenértékű a fizikai pénztárcával. A pénztárca tulajdonképpen magában foglalja a privát kulcsot (kulcsokat), amelyek lehetővé teszik, hogy a blokkláncban elosztott coinokat hozzárendeld. Mindegyik pénztárca megmutatja az aktuális egyenleged és lehetővé teszi, hogy egy bizonyos összeget kifizess róla.

Kapcsolat:

Blokklánc 2017 Kft.

Email: hello@blockchaineum.hu

Kövess minket: